Sok női blogoló most lesi a webes oldalakat, hol lelhetne egy jó kis karácsonyi menüre.
Én szeretek főzni, és már novemberben kitalálom a karácsonyi ételsort.
Idén a következők kerülnek az asztalra:
Előétel: Saját zsírjában sült libamáj friss zöldségekkel körítve pirtítóssal.
A férjem imádja a libamájat és természetesen én sem vetem meg a vaj puha, krémesen lágy libamájat, melyet fokhagymával tűzdelek sütés előtt. A sütéshez a libahájat kisütöm, a zsírját egy magasabb falú jénai tálba teszem, a sütőben felmelegítem. Ebbe teszem a tűzdelt, ehónyhén sózott és borsozott májat egészben. Mikor megsült (ha megszúrom tűvel, nme folyik belőle véres lé), kiveszem a zsírból, kicsit hagyom hűlni és megpróbálom fél cm vastag szeletekre vágni. Friss zöldségeket adok mellé (paradicsom, paprika, hagyma, jégsaláta), és frissen sütöm a pirítóst. A meleg kenyéren a puha libamáj isteni!!!
Leves: Halászlé
Ezt a férjem készíti. Általában 4-5 féle halból, melyek az alaplébe, paszírozásra kerülnek. A sűrű, piros halászlébe a végén 5-6 szelet pontyot főz.
Főétel: Tűzdelt pulyka felsőcomb tepsis burgonyával
A pulyka felsőcombot gazdagon tűzdelem fokhagymával és bacon szalonnával. sózom, borsozom, bazsalikomot szórók rá. A sütőben fólia alatt kb 1,5 órán át sütöm, ezután 20 percig fólia nélkül pirítom. A husi nagyon finom, omlós lesz, és a tűzdelésnme köszönhetően a hús blseje is ízes lesz. Mellé tepsiben sült héjas burgonyát tálalok, amit szintén fűszerezek még a sütés előtt sóval, borssal, rozmaringgal.
Desszert: Kelt mákos beigli
Kelt tésztában nagy vagyok :-), így a bejglit is abóól készítem. 0,5kg lisz, 1 tojás, 7 dkg margarin, 7 dk porcukor, 2,5dkg élesztő, 2 dl tej. a felfutott élesztőt hozzáteszem a liszthez, minden más hozzávalót beleteszek, majd jöhet a dagasztás. Ezt sokan idő előtt abbahagyják, így a tészta nem lesz laza. Én addig dagaszom, míg a tálról és a kezemről egyaránt elválik a tészta, és jókora hólyagok fúvódnak a tésztában. A tésztát kinyújtom, bele teszem a mákos cukros, tejes tölteléket, föltekerem, és 20 percig pihentetem. Ezután megkenem tojás sárgájával és aranybarnára sütöm.
Mivel szinte minden a sütőben sül és nem kell mellettük álldogálni a konyhában, így egy 7 hónapos Kisördög mellett is kivitelezhető.